Експеримент - Изоловање молекула ДНК из воћа

Изведи једноставан експеримент изоловања молекула ДНК из воћа користећи се упутством.

Потребни састојци:

  • ½ ољуштене банане
  • 100 ml топле воде
  • 100 ml 70% етила алкохола (алкохол треба да неко време стоји у фрижидеру)
  • кашичица соли
  • 2 кашичице течности за судове или течног сапуна за руке
  • стаклена чаша
  • цедиљка
  • шоља
  • кеса за замрзивач која се може затварити на врху
  • чачкалица
  • лупа или микроскоп.

Поступак:

1. Стави пола банане у пластичну кесу. Затвори кесу и добро изгњечи банану да не буде грудвица.

2. У чашу сипај топлу воду, додај со, а затим и течност за прање судова. Добро промешај.

3. Ову смешу пажљиво сипај у кесу са бананом и полако је мешај. Ако је мешање прегрубо створиће се доста мехурића, па ће се извући мање ДНК.

4. Добијену смешу процеди у шољу тако да се у њој издвоји  жућкаста течност у којој се налази и ДНК банане.

5. У процеђен раствор додај охлађен алкохол и пусти да око 5 минута.

6. Након овог времена, течност ће остати на дну шоље, док ће се при површини издвојити густо клупко супстанце, тј. ДНК.

7. Додирни чачкалицом и проучи изглед ДНК користећи лупу. Уколико имаш микроскоп, можеш направити микроскопски препарат и посматрати под малим, а затим под великим увећањем.

Објасни зашто је:

  • за експеримент изабрана банана, а не неко тврђе воће?
  • банана морала да се добро изгњечи?
  • коришћен течан детерџент, односно сапун?
  • коришчена со у експерименту?
  • коришћен расхлађени алкохол?

Уколико се у експерименту није издвојила ДНК објасни разлоге који су утицали на то.

Последња измена: Sunday, 6. August 2023, 18:05