Експеримент - Изоловање молекула ДНК из воћа
Изведи једноставан експеримент изоловања молекула ДНК из воћа користећи се упутством.
Потребни састојци:
- ½ ољуштене банане
- 100 ml топле воде
- 100 ml 70% етила алкохола (алкохол треба да неко време стоји у фрижидеру)
- кашичица соли
- 2 кашичице течности за судове или течног сапуна за руке
- стаклена чаша
- цедиљка
- шоља
- кеса за замрзивач која се може затварити на врху
- чачкалица
- лупа или микроскоп.
Поступак:
1. Стави пола банане у пластичну кесу. Затвори кесу и добро изгњечи банану да не буде грудвица.
2. У чашу сипај топлу воду, додај со, а затим и течност за прање судова. Добро промешај.
3. Ову смешу пажљиво сипај у кесу са бананом и полако је мешај. Ако је мешање прегрубо створиће се доста мехурића, па ће се извући мање ДНК.
4. Добијену смешу процеди у шољу тако да се у њој издвоји жућкаста течност у којој се налази и ДНК банане.
5. У процеђен раствор додај охлађен алкохол и пусти да око 5 минута.
6. Након овог времена, течност ће остати на дну шоље, док ће се при површини издвојити густо клупко супстанце, тј. ДНК.
7. Додирни чачкалицом и проучи изглед ДНК користећи лупу. Уколико имаш микроскоп, можеш направити микроскопски препарат и посматрати под малим, а затим под великим увећањем.
Објасни зашто је:
- за експеримент изабрана банана, а не неко тврђе воће?
- банана морала да се добро изгњечи?
- коришћен течан детерџент, односно сапун?
- коришчена со у експерименту?
- коришћен расхлађени алкохол?
Уколико се у експерименту није издвојила ДНК објасни разлоге који су утицали на то.