Речник појмова- Физичка и хемијска својства протеина
Pregled rečnika korišćenjem ovog indeksa
Specijalni znaci | A | B | C | Č | Ć | D | Dž | Đ | E | F | G | H | I | J | K | L | Lj | M | N | Nj | O | P | Q | R | S | Š | T | U | V | W | X | Y | Z | Ž | SVE
Б |
---|
БиополимерМакромолекули који се налазе у саставу живих бића, молекулске масе од неколико хиљада до пар стотина хиљада, а могу да достигну вредност од милион. | |
Д |
---|
ДенатурацијаТо је промена молекула протеина под утисајем различитих агенаса која доводи до губитка биолошке улоге протеина. | |
Е |
---|
ЕлектрофорезаМетода за раздвајање протеина сличних особина која се заснива на различитој покретљивости протеина у зависности од наелектрисања на одређеној pH вредности. | |
И |
---|
Изоелектрична тачка протеина (ИЕТ)pH вредност на којој протеин има исти број позитивних и негативних наелектрисања , тј. није наелектрисан и не креће се у електричном пољу. | |
Исољавање протеинаПојава да се протеини растворљиви у води могу исталожити у присуству неутралних соли. | |
П |
---|
ПротеазаЕнзим који хидролизује протеине. | |