Речник појмова- Физичка и хемијска својства протеина


Преглед речника коришћењем овог индекса

Специјални знаци | А | Б | В | Г | Д | Ђ | Е | Ж | З | И | Ј | К | Л | Љ | М | Н | Њ | О | П | Р | С | Т | Ћ | У | Ф | Х | Ц | Ч | Џ | Ш | СВЕ

Б

Биополимер

Макромолекули који се налазе у саставу живих бића, молекулске масе од неколико хиљада до пар стотина хиљада, а могу да достигну вредност од милион.


Д

Денатурација

То је промена молекула протеина под утисајем различитих агенаса која доводи до губитка биолошке улоге протеина.


Е

Електрофореза

Метода за раздвајање протеина сличних особина која се заснива на различитој покретљивости протеина у зависности од наелектрисања на одређеној pH вредности.


И

Изоелектрична тачка протеина (ИЕТ)

pH вредност на којој протеин има исти број позитивних и негативних наелектрисања , тј. није наелектрисан и не креће се у електричном пољу.


Исољавање протеина

Појава да се протеини растворљиви у води могу исталожити у присуству неутралних соли.


П

Протеаза

Ензим који хидролизује протеине.