Речник појмова- Физичка и хемијска својства протеина
Fogalomtár böngészése ezzel az indexszel
Speciális | A | Á | B | C | CS | D | DZ | DZS | E | É | F | G | GY | H | I | Í | J | K | L | M | N | NY | O | Ó | Ö | Ő | P | Q | R | S | SZ | T | TY | U | Ú | Ü | Ű | V | W | X | Y | Z | ZS | MIND
Б |
---|
БиополимерМакромолекули који се налазе у саставу живих бића, молекулске масе од неколико хиљада до пар стотина хиљада, а могу да достигну вредност од милион. | |
Д |
---|
ДенатурацијаТо је промена молекула протеина под утисајем различитих агенаса која доводи до губитка биолошке улоге протеина. | |
Е |
---|
ЕлектрофорезаМетода за раздвајање протеина сличних особина која се заснива на различитој покретљивости протеина у зависности од наелектрисања на одређеној pH вредности. | |
И |
---|
Изоелектрична тачка протеина (ИЕТ)pH вредност на којој протеин има исти број позитивних и негативних наелектрисања , тј. није наелектрисан и не креће се у електричном пољу. | |
Исољавање протеинаПојава да се протеини растворљиви у води могу исталожити у присуству неутралних соли. | |
П |
---|
ПротеазаЕнзим који хидролизује протеине. | |