Речник појмова- Физичка и хемијска својства протеина


Browse the glossary using this index

Special | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | ALL

Б

Биополимер

Макромолекули који се налазе у саставу живих бића, молекулске масе од неколико хиљада до пар стотина хиљада, а могу да достигну вредност од милион.


Д

Денатурација

То је промена молекула протеина под утисајем различитих агенаса која доводи до губитка биолошке улоге протеина.


Е

Електрофореза

Метода за раздвајање протеина сличних особина која се заснива на различитој покретљивости протеина у зависности од наелектрисања на одређеној pH вредности.


И

Изоелектрична тачка протеина (ИЕТ)

pH вредност на којој протеин има исти број позитивних и негативних наелектрисања , тј. није наелектрисан и не креће се у електричном пољу.


Исољавање протеина

Појава да се протеини растворљиви у води могу исталожити у присуству неутралних соли.


П

Протеаза

Ензим који хидролизује протеине.