Уводна секција (тематски формат)
- Општа секција
- Микробиологија са епидемиологијом
Микробиологија са епидемиологијом
1. час: Предмет и циљ изучавања микробиологије и епидемиологије
2. час: Бактерије, вируси, паразити, гљиве
3. час: Облици и величина бактерија, распоред, грађа бактеријске ћелије, ћелијски зид, капсула
4. час: Колоније и морфологија бактеријских колонија. Антибиограм и његов значај
5. час: Фактори раста бактерија, култивисање бактерија
6. час: Појам и методе дезинфекције. Дезинфекциона средства. Физичке и хемијске методе стерилизације
7. час: Патогеност и вируленција
8. час: Инфекција и заразна болест
9. час: Фактори неопходни за настанак инфекције; Преношење заразних болести; Начин јављања заразних болести
10. час: Мера за спречавање и сузбијање заразних болести
11. час: Неспецифични и специфични имунитет, урођена отпорност
12. час: Специфична имуност (имуни одговор, појам и дефиниција)
13. час: Антиген - дефиниција и значај,
Настанак и улога антитела
14. час: Вакцине и серуми, генетски инжењеринг
15. час: ГРАМ ПОЗИТИВНЕ КОКЕ (Стафилококе, Стрептококе, Ентерококе). ГРАМ НЕГАТИВНЕ КОКЕ (Најсерија менингитис, Најсерија гонореје)
16. час: Коринебактеријум дифтерије, Микобактеријум туберкулозис, Бацилус антрацис, Клостридијум тетани, Клостридијум перфрингенс, Клостридијум ботулинум
17. час: Грам негативни бацили
Опште особине ентеробактерија
Ешерихија коли, Салмонеле, Шигеле,
Вибрио колере, Клебсијела, Протеус, Псеудомонас, Јерсинија
18. и 19. час: Алиментарне - токсико инфекције; Хемофилус инфлуенце; Бордатела пертусис; Бруцела; Листерије
20. и 21. час: Трепонема палидум; Лептоспире; Борелије; Рикеција провазеки; Рикеција барнети
22. и 23. час: Опште особине хламидија, патогеност за људе, епидемиологија и заштита; Узимање и слање материјала у лабораторију
24. и 25. час: Опште карактеристике вируса
26. и 27. час: Пикорнавируси и вирус грипа
28. и 29. час: Вирус мумпса, морбила, рубеле и рабијеса
30. и 31. час: Херпес вируси и хепатитис вируси
32. и 33. час: ХИВ и Папилома вируси
34. и 35. час: ПРОТОЗОЕ: ДИЗЕНТЕРИЧНА АМЕБА И НЕПАТОГЕНЕ АМЕБЕ ДИГЕСТИВНОГ ТРАКТА; ФЛАГЕЛАТИ ТЕЛЕСНИХ ШУПЉИНА: Lamblija intestinalis i trihomonas vaginalis
36. и 37. час: Крвне и ткивне флагелате: Лајшманије и Трипанозоме; Крвне и ткивне спорозое: Plazmodijum, Toksoplazma gondi
38. час: ХЕЛМИНТИ НЕМАТОДЕ: АСКАРИС ЛУМБРИКОИДЕС, ТРИХУРИС ТРИХИУРА, ЕНТЕРОБИУС ВЕРМИКУЛАРИС, АНКИЛОСТОМА ДУОДЕНАЛЕ, СТРОНГИЛОИДЕС СТЕРКОРАЛИС, ТРИХИНЕЛА СПИРАЛИС
39. час: ЦЕСТОДЕ И ТРЕМАТОДЕ: ТЕНИЈА САГИНАТА, ТЕНИЈА СОЛИЈУМ, ХИМЕНОЛЕПИС НАНА, ЕХИНОКОКУС ГРАНУЛОСУС, ФАСЦИОЛА ХЕПАТИКА, узимање и слање материјала у лабораторију
40. час: Опште карактеристике гљива, патогеност за човека; Површинске, суперфицијалне или кожне и системске микозе; Условно патогене гљиве: KANDIDA, KRIPTOKOKUS I PNEUMOCISTIS KARINI и патогене гљиве: AKTINOMICES, ASPERGILUS
- Медицинска биохемијаОва тема
Медицинска биохемија
1. час: Предмет и задаци медицинске биохемије, Основни појмови о метаболизму
2. час: Метаболизам воде и поремећаји
3. час: Метаболизам електролита и поремећаји метаболизма електролита
4. час: Ацидо - базна равнотежа телесних течности и поремећаји
5. час: Значај и функција олигоелемената
Гвожђе - улоге и метаболизам
9. час: Амино киселине
10. час: Протеини
11. час: Хемоглобин
17. час: Ензими - структура, подела и номенклатура ензима
19. час: Ензимска реакција. Проензими и изоензими
21. час: Значај ензима у медицини
22. час: Метаболизам протеина. Општи појам Азота у организму - биланс Азота. Протеински минимум, биолошка вредност протеина
23. час: Дигестија протеина и ресорпција аминокиселина
24. час: Метаболизам Амонијака и циклус Урее
25. час: Метаболизам хема. Метаболизам жучних боја
26. час: Клинички значај одређивања протеина у крви и урину
27. час: Клинички значај одређивања непротеинских азотних једињења у крви и урину
28. час: Моносахариди, структура, особине и биолошки значај
29. час: Дисахариди и полисахариди - структура, особине и биолошки значај
30. час: Уношење, дигестија и ресорпција угљених хидрата. Метаболизам гликогена и глуконеогенеза. Гликолиза
31. час: Кребсов циклус трикарбонских киселина и респираторни ланац. Слободни радикали.
50. час: Триацилглицероли - структура, особине, значај
51. час: Фосфолипиди - структура, особине, улога
- Патологија
Патологија
1. час: Дефиниција и предмет изучавања патологије
2. час: Смрт организма, дефиниција, врсте и знаци смрти
3. час: Реверзибилно оштећење ћелије
4. час: Процеси адаптације ћелије. Некроза
5. час: Етиологија и патогенеза болести
Спољашњи етиолошки фактори
6. час: Унутрашњи етиолошки фактори
7. час: Таложење материја и поремећаји пигментације
8. час: Запаљења
9. час: Хиперемија, стаза, крваврење, анемија
10. час: Тромбоза, емболија, инфаркт
11. час: Патологија тумора
12. час: Патологија КВС система
13. час: Патологија КВС система
14. час: Патологија респираторног система
15. час: Патологија респираторног система
- Здравствена нега 2
Здравствена нега 2
1. час: Посматрање болесника
2. час: Виталне функције. Температура
3. час: Пулс
4. час: Виталне функције: крвни притисак
5. час: Дисање
6. час: Кашаљ, посматрање спутума
7. час: Мокрење, посматрање урина
8. час: Катетеризација мокраћне бешике
9. час: Дефекација, посматрање столице
10. час: Клизме - врста и примена
11. час: Повраћање, посматрање повраћених маса
12. час: Крв као дијагностички материјал
13. час: Крв као дијагностички материјал II
14. час: Пункције
15. час: Врсте лекова, облици лекова, требовање, чување и примена лека
16. час: Путеви уношења лека у организам
17. час: Парентеларна апликација лекова
18. час: Оксигенотерапија
19. час: Примена термичких поступака
20. час: Анафилактички шок
21. час: Примена радиографских метода у дијагностици обољења главе, кичменог стуба и грудног коша
22. час: Примена радиографских метода у дијагностици обољења дигествног тракта, бубрега, екстремитета. Савремене дијагностичке методе
23. час: Ендоскопски прегледи 1
24. час: Ендоскопски прегледи 2
25. час: Значај и физиологија исхране, потребе организма и врсте хранљивих материја
26. час: Испитивање стања ухрањености, планирање дневног оброка
27.час: Исхрана одојчета
28. час: Исхрана предшколске, школске деце и омладине
29. час: Исхрана трудница и дојиља
30. час: Исхрана радно способног становништва
31. час: Исхрана старих људи