Домаћи задатак

Експеримент

Изведи експеримент где ћеш проверити како на протеине делује повишена температура или одређена киселина.

Жуманце јајета садржи неколико врста протеина од којих је најзаступљенији холестерол, док беланце садржи велику количину протеина албумина.
1. У чашу одвој жуманце од беланцета.
2. У шерпици загреј воду до кључања. Кашичицом издвој део жуманцета и сипај га у воду.
3. Преостали део жуманцета раздвој у четири чаше. У једну сипај ацетон, а другу сирће, у трећу сок од лимуна, у четврту соду бикарбону.
4. Посматрај све промене у структури и боји жуманцета. Понови исто са беланцетом.
5. Научно објасни шта се догодило у сваком од процеса денатурације. Размисли које протеине користимо у свакодневној исхрани, па покушај дапоновиш овај експеримент. Да ли ће резултати бити исти? Због чега су исти или се разликују?
6. Своје резултате објави на форуму.

Биологија на интернету

Истражи на интернету шта је:

  • ренатурација протеина,
  • молекулска динамика предвиђања структуре протеина,
  • молекуларни докинг и како он функционише.

Резултате истраживања постави на форум.

Utolsó módosítás: 2023. August 4., Friday, 17:50